Familjehem Norr
Familjehem Norr presentation
fam_apak_3.jpg

Familjen Apak

Möt familjen Apak

För oss har alla barn lika värde

När skolbussen stannar på vägen bredvid familjen Apaks hus är det fyra barn som kliver av.

Alla springer i full fart mot huset, tävlar om vem som kommer först. Ytterdörren rycks upp och snart är alla fyra i köket för att äta mellis. Camilla och Sello har tre egna barn i åldrarna 7, 11 och 13 år. Sedan några månader tillbaka är även 12-åriga S en del av familjen.
– Det är full fart, konstaterar Camilla. Precis som det ska vara.

vi är inte perfekta

För en utomstående är det svårt att se vilket av barnen som är familjehemsplacerad. Alla vill göra sin röst hörd och ha uppmärksamhet. Det blir stojigt. Någon blir sur. Camilla är lugn och tar en sak i taget.
– Vi är inte perfekta på något sätt, men vi har en grundtrygghet och är tydliga med vad som gäller, förklarar hon.
– Genom att vara familjehem har vi lärt oss att sätta ord på känslor, säger Sello. Det är okej att bli arg men det betyder inte att jag inte tycker om dig.

En tydlig plan

Att alla barn är en del av familjen på samma villkor är en självklarhet. Självklart var även att familjens egna barn fick vara med och tycka till om att bli familjehem. Hela familjen måste säga ja.
– Det är en enorm utvecklingsresa både för oss och barnen. Vi vuxna har fått verktyg för vårt föräldraskap och för vår relation. Barnen lär sig empati på riktigt. Camilla och Sello upplever stödet från Familjehem Norr som en enorm trygghet. De finns där dygnet runt om något händer. Familjen ingår också i ett nätverk av andra familjehem som kan stötta varandra.
– Det finns en tydlig plan för varje familjehem, vi får individuellt stöd, grupphandledning och får även vara med på roliga aktiviteter som sommarlunch och julbord.

Vårt sätt att leva

Tanken på att vara familjehem hade funnits länge hos Camilla. När hon växte upp var dörren alltid öppen; kompisar och släktingar kom och gick, alla fick delta och bidra. Sello kommer från en stor familj i en liten by i Turkiet. Där fanns många hjälpande händer om någon behövde stöd.
– Det här är vårt sätt att leva. Att tycka om barn, vara kärleksfull och öppen räcker så långt.

framtiden ligger öppen

Just idag ska ingen av barnen iväg på någon aktivitet. Annars är det flera dagar i veckan med skjutsning och hämtning åt olika håll. För S betydde det att hon kom direkt in i ett sammanhang med fasta rutiner men där det ändå händer saker hela tiden. Då finns det inte så mycket tid att tänka.
– Det som hänt henne innan hon kom hit går inte att påverka, men framtiden ligger öppen och där ska vi stötta och visa vägen, säger Camilla. Precis som vi gör med våra egna barn.

Lena Sjödin

 Är du familjehem och tycker att detta låter intressant eller du kanske funderar på att bli familjehem, tveka inte att ringa eller att boka ett möte om du vill veta mer. Är du nyfiken?

KONTAKTA OSS, så berättar vi mer »


Välkommen till öppet hus:

4 sept, 16 okt, 27 nov »